Mikrofon kiválasztása

4099saxMikrofonvásárlásra készülve mindenekelőtt meg kell győződnünk arról, hogy a kiválasztott modell megfelel-e a célnak, amire használni szeretnénk. Ez azt jelenti, hogy tökéletesen tisztában kell lennünk azzal, hogy az adott mikrofont milyen alkalmazás(ok)hoz tervezték.

Nem létezik olyan általános felhasználásra szánt mikrofon, amely minden szituációban egyformán megfelelő. A kiválasztás során figyelembe kell vennünk az iránykarakterisztikában, maximális hangnyomásban és zajszintben jelentkező különbségeket. Minden mikrofon egy bizonyos feladatra készül, néha kompromisszumos megoldással több célra is alkalmas lehet.

Elsősorban stúdióban és otthon készítenénk felvételt, vagy színpadi használatra, esetleg mindkettőre kell? Egy meghatározott hangszerhez vagy hangforráshoz, vagy általános használatra szánjuk? Állványra tennénk, hangszerre erősítenénk, vagy kézi mikrofonként használnánk?

Végesek az anyagi lehetőségeink? A minőség minden esetben pénzbe kerül. Spórolhatunk olyan szolgáltatásokon, amelyekre nincs szükségünk, de az emberek a legtöbb esetben a minőséget tartják szem előtt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *