Az Egyesült Királyság legnépszerűbb rádióállomása PMC-vel felszerelt stúdiókba költözik

A BBC Radio 2 a Wogan House-ban töltött 18 év után visszaköltözött a közeli BBC Broadcasting House-ba Londonba, és az IPE, a műsorszórási rendszerintegrátor által tervezett új stúdiókban kapott helyet.

A négy új stúdió a Broadcasting House népszerű zenei központjának részét képezi, és ezzel a bővítéssel a központban található stúdiók száma 10-re emelkedett. A stúdiók az Egyesült Királyság leghallgatottabb rádióállomásai – a Radio 2, a Radio 1 és a 6 Music – számára biztosítanak elhelyezést.

Ben Relf, az IPE vezető projektmérnöke elmondta: „Az IPE már régóta dolgozik együtt a BBC-vel számos technológiai projektben: 2005-ben a Yalding House Radio 1 stúdióit telepítette, majd 2012-ben, a Broadcasting House építése során az eredeti Popular Music Hub stúdióit. Akkoriban ezeket Studer keverőpultokkal és több pár PMC TB1S hangsugárzóval szerelték fel.“

Az új létesítmények nagyrészt audio over IP infrastruktúrára épülnek, és minden stúdióban DHD konzolokat biztosítanak. Ezeket helyi hang ki- és bemenetekhez specifikálták a perifériák, például mikrofonok és hangsugárzók ellátására. A stúdió fő hangfalaként PMC6 aktív kétutas monitorokat használnak, amelyekhez egy PMC8 Sub párosul. 

A stúdiók felszereltségét rádiós vizualizációs lehetőségek, élőzenei előadási területek, DJ állások Pioneer DJ-dekkekkel és Technics lemezjátszókkal, valamint egy IHSE KVM-rendszer egészíti ki, amely lehetővé teszi, hogy a stúdiópárok kezelői hozzáférjenek a szükséges PC-khez és lejátszó szerverekhez. Az új berendezések nagy részét a HHB pro audio technológiai szolgáltató szállította, amely szorosan együttműködött az IPE-vel, hogy a projekt ütemtervének megfelelő hardvereket szállítson, a szélesebb technológiai piacon uralkodó kihívásokkal teli ellátási feltételek ellenére.

Ben Relf szerint a Popular Music Hub bővítése hatalmas siker volt, annak ellenére, hogy mindenki hihetetlenül szoros időkorlátok között dolgozott. „Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a felhasználóktól, akiket lenyűgöztek az új stúdióberendezések“ – mondja.

A PMC története a BBC-vel 30 évre nyúlik vissza, bár a vállalat alapítója és elnöke, Peter Thomas még hosszabb múlttal rendelkezik a vállalatnál, mivel 1977-ben mérnökként csatlakozott a céghez. Végül vezető mérnök lett, ami új termékek fejlesztésével, valamint a BBC rádió zenei stúdióinak technikai és mérnöki támogatásával járt együtt.

Az 1990-es évek elején Thomast és a PMC társalapítóját, Adrian Loadert (aki akkoriban az FWO Bauchnál dolgozott) felkérték, hogy tervezzenek egy olyan szélessávú hangsugárzót, amely képes kezelni a Maida Vale-ben megrendezett élőzenei előadásokhoz szükséges nagyon magas SPL-eket. Az eredmény a BB (Big Box) Transmission Line prototípusok sorozata lett.

„Öt prototípus kellett ahhoz, hogy a stúdió elégedett legyen“ – mondja Thomas. „Mire eljutottunk a BB5-öshöz, már volt valami, ami nagyon tetszett nekik, és úgy döntöttek, hogy két párat vásárolnak. Azonban nem adhattam el őket úgy, hogy közben alkalmazott maradtam, mert ezt összeférhetetlenségnek minősítették, ezért otthagytam a munkahelyemet és Adriannel együtt megalapítottuk a PMC-t. Ez 1991-ben történt, és a BB5 lett az iparág első nagyméretű aktív hangsugárzója, amely kiváló felbontással és pontossággal rendelkezett. Ilyeneket még ma is használnak a stúdiók világszerte, a BB6 Active pedig  ezek legújabb, ma gyártásban lévő evolúciója.“

Thomas hozzátette, hogy büszke és nagyon örül annak, hogy a PMC monitorokat használják a Rádió 2 új stúdiójában.

„Professzionális stúdiótermékeink világhírűek tisztaságukról, felbontásukról és semlegességükről, különösen a frekvenciaspektrum mély tartományában“ – mondja. „Termékeink valóban kiállják az idő próbáját – az általunk tervezett eredeti BB5-ösök még mindig használatban vannak a Maida Vale-ben“.

A PMC ügyfelei között ma már olyan koncerttermek, mastering stúdiók és felvételi stúdiók vannak, mint a világhírű Capitol Studios, valamint Hollywood filmzeneszerzői elitje. Németországban a PMC-t a Deutsche Gramophon és a Harmonia Mundi klasszikus zenei felvételek készítéséhez használta, míg olyan nagynevű hírességek, mint Stevie Wonder, Calvin Harris, Elton John és az elektronikus zene úttörője, a Kraftwerk is a PMC-t választották.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *