Nicholas Radina értékeli az új digitális vezeték nélküli IFB/IEM rendszert

Lectrosonics Duet

Nicholas Radina értékeli az új digitális vezeték nélküli IFB/IEM rendszert

A Lectrosonics már hosszú ideje megtalálható a rádiófrekvenciás készülékek piacán, az üzembiztos technológiák, ötletes megoldások és tartós professzionális termékek fejlesztésének terén vezetőnek számít. Szinte biztos, hogy mindenki találkozott már Lectrosonics berendezésekkel moziban, közvetítések vagy turnék során, színházban és telepített rendszerekben.

A Lectrosonics Duet rendszer M2T adóból és M2R beltpack vevő(k)ből áll.

A cég legújabb fejlesztése a Duet, egy digitális vezeték nélküli IEM/IFB (fülmonitor/utasító) rendszer, amely ennek a tudatos fejlesztésnek a bizonyítéka. Mint az összes általam eddig használt Lectrosonics készülék, a Duet is igen szellemesen van becsomagolva. Elmosolyodtam a figyelmeztető matrica láttán, amely megbízható darabot sejtet, minden kétséget kizáróan képes ellenállni még egy őslény taposásának is.

A Duet az M2T fél rack méretű adóból és az M2R övre akasztható vevőből áll, mindegyik teljes egészében fémből készült, rendkívül szilárdnak tűnő házat kapott. Az M2T-hez való külső tápegység, az M2R-hez való két AA méretű lítium elem, a rackbe szereléshez szükséges kellékek, az antennák, az USB kábel és a remekül kivitelezett használati utasítás is a készlet része.

Alapvető paraméterek

Bár az M2T csupán fél rack méretű készülék, két sztereó RF adót tartalmaz, amely két független sztereó csatorna átvitelére nyújt lehetőséget. Az adó továbbá négy monó audió csatornára is konfigurálható.

A készülék hátulján négy XLR/TRS combo csatlakozó, két Dante hálózati port, két BNC antennacsatlakozó, egy monitorozásra és beállításra szolgáló hálózati port , valamint egy tápcsatlakozó található. Az előlapon egy szép színes kijelzőt láthatunk, a 3,5 mm-es fejhallgató csatlakozó, a fejhallgató hangerő szabályzó, a bekapcsoló gomb, az infravörös szinkron port és egy micro USB B port található még itt.

Kiváló minőségű különálló (kiválasztás/vissza/fel/le) membrán kezelőgombok segítik a navigációt a menüben. További négy (A1, A2, B1, B2 jelölésű) gombot is találunk a belehallgatási funkciók használatához.

Az M2R beltpack vevő egy forgató gombot, négy membrán gombot, infravörös szinkron portot, rádiófrekvenciás kapcsolatot jelző fényt (kék szín jelzi az aktív állapotot) és színes kijelzőt kapott. Az egyedülálló és kiváló teljesítményű true diversity képességet a két antenna jelenléte mutatja.

Mulatságos „figyelmeztető“ matrica, amely minden készüléken megtalálható

A várható üzemidő alkáli elemekkel 3,5-4 óra, lítium elemekkel 7-7,5 óra, NiMh (2500 mAh) tölthető elemekkel 5 óra. A BATT felirattal ellátott visszajelző mutatja az elem állapotát, kiegészítve a kijelzőn látható ikonnal.

Néhány kiemelkedő képességgel is rendelkezik, ilyen az állítható limiter, amelynek gain és threshold értéke szabályozható, valamint a magas frekvenciák emelése, ez 5 kHz-es, vagy 7 kHz-es sarokfrekvencián állítható.

A beltpack szoftvere segíti a menüben való egyszerű navigálást, a folyadékkristályos kijelző háttérvilágítása beállítható, hogy 30 másodperc után, 5 perc után, vagy sohase kapcsoljon ki.

Ragyogó távlatok

A hagyományos analóg vezeték nélküli rendszer FM átvitelen (frekvencia moduláció – gondoljunk kedvenc FM rádióállomásunkra) alapul. A jó, ámbár behatárolt hangminőség megőrzése érdekében  gyakran kompandernek nevezett eljárást alkalmaznak, amely a továbbított audió jelet kompresszálja, a vevő oldalán pedig expandálja. Ez a módszer a multiplex eljárással kiegészülve lehetővé teszi két hangcsatorna átvitelét rádiófrekvencia által.

Az eljárásnak van hátrányos oldala is, ilyen a romló dinamika tartomány, csatorna szétválasztás, sztereó kép és frekvencia tartomány, amelyek pedig nagyon fontosak a fülmonitorok világában. Azonban a Lectrosonics kidolgozott egy szabadalmaztatott digitális RF módszert, amelynek célja hogy megszüntesse a hagyományos FM átvitel korlátait, vagyis egyenletes frekvencia átvitelt, széles dinamika tartományt, szép és áthallás mentes sztereó képet, alacsony torzítást és nagyon kicsi latency értéket ígér.

Mi a helyzet a latency értékkel? A digitális folyamatok időt igényelnek, jóllehet mindezek kicsiny skálán mozognak, de ez a késés vagy latency problémákhoz vezethet a fülmonitorozás területén, különösen énekesek esetében.

Egy egyszerű próba: fogjunk egy fejhallgatót és egy mikrofont. A keverőpulton milliszekundumos lépésekben késleltessük a bemenetet, miközben a fejhallgatóban hallgatjuk a saját hangunkat. Észre fogjuk venni az enyhe változást, hogy miként halljuk magunkat a csontvezetéssel és azután a fülünkön keresztül.

Ez a különbség rendkívül zavaró lehet és EQ-val nem korrigálható feladat elé állíthat. Azonban a Lectrosonics a Duet esetében nyilvánvalóan sok időt szentelt a késés minimálisra csökkentésére: az analóg bemeneteken 1,4 milliszekundum, a Dante használatával elérhető 2,2 milliszekundum lenyűgöző érték.

Egy másik remek és nagyon hasznos képesség az M2R beltpack esetében a keverő funkció. Ez lehetővé teszi számunkra a választást, hogy a sztereó hanganyagot hallgassuk, felcseréljük a jobb és baloldalt, mindkét monó csatornát hallgassuk, a monó bal vagy a monó jobb csatornát hallgassuk, illetve egyéni beállítást alkalmazzunk.

Úgy vélem ez nagy segítség lehet sok egyéni IFB mix létrehozásakor különböző alanyok számára külön adók használata nélkül. (Például valaki monó programot és utasító hangot kér, másvalaki csak a programot akarja hallani, megint más csak az utasítót, stb.) Egyedi csoport mixek gyors beállításához is igen hasznos. A szintek szabályzását a beltpacken egyszerűen elvégezhetjük.

Ezen kívül itt van még az is, aminek a Lectrosonics a FlexList nevet adta, vagyis hogy a vevőre számos frekvenciát „feltölthetünk“. Ez is egy olyan remek szolgáltatás, amely segít a hibakeresésben, a gyors háttérmentésben és az említett belehallgatási alkalmazásokban.

Egyszerű és kézreálló

A Duet figyelemre méltó frekvencia tartományt kínál: 470,100 MHz-től 608 MHz-ig (614,375 MHz-ig az európai verzió esetében). Mi sem könnyebb, mint interferencia mentes tiszta csatornát találni.

Egyike a gyakran figyelmen kívül hagyott feladatoknak az IEM/IFB esetében az, hogy az új helyszínen való frekvencia keresés előtt ki kell kapcsolni az adót ha nem akarjuk elveszíteni a rendelkezésre álló frekvencia választékot, ugyanis a szkennelés során a korábbi saját frekvenciákat keresi az eszköz. A rendszer egyszerű lehetőséget kínál arra, hogy az RF rádióadó kikapcsolva maradjon amikor a készülékeket bekapcsoljuk. (Természetesen az RF adót manuálisan is ki- bekapcsolhatjuk.)

Ehhez az M2R vevőn a menüben navigáljunk a Scan funkcióhoz és nyomjuk meg az entert a szkennelés megkezdéséhez. A kijelzőn láthatjuk a keresési folyamatot. A keresés végtelen ciklusban zajlik, a menü gomb megnyomásával állíthatjuk meg. A le, fel nyilakkal kiválaszthatjuk a kompatibilis frekvenciát.

Amennyiben csak egy RF csatornát használunk, egyszerűen nyomjuk meg az entert és kapcsoljuk be az infravörös portokat a beltpacknek az adóhoz való szinkronizálása érdekében, navigáljunk az adó menüjében a Sync Setting funkcióhoz és válasszuk a Get Freq lehetőséget. Ha egynél több csatorna van használatban, jó megoldás lehet a szkennelési adatok importálása az adóba, ezt a Sync Scan funkcióhoz navigálva az Add Scan kiválasztásával végezhetjük el. Rém egyszerű.

Szkennelés futtatása az M2R készüléken

A Duet Dante interfésze plug and play jellegű. A beállítás könnyű. Csak dugjunk egy hálózati kábelt a Dante portok valamelyikébe az M2T adó hátoldalán és konfiguráljuk a bemeneteket és kimeneteket a Dante Controller használatával, a keverőpult beállításaival, vagy a számtalan egyéb módszer valamelyikével.

További szempontok

A Wireless Designer szoftver remek kiegészítő a készülékek hálózaton vagy USB-n keresztül történő konfigurálásához és irányításához, valamint természetesen a frekvenciák koordinálásához. Letölthető a cég weboldaláról, a rendszerhez pedig pendrájvon mellékelik.

Windows alatt önálló applikációként működik. (Javaslat: a telepítés során a 64-bites USB illesztőprogramot is tegyük fel.) Mac felhasználók számára a Firefox egy speciális verziójának (Firefox ESR), valamint a kissé devalválódott Silverlight bővítménynek letöltése szükséges. A Wireless Designer Mac gépeken web-alapú interfészként futtatható. Először ezt egy kissé furcsálltam, de végül is jól működött és azt rebesgetik, hogy a Lectrosonics már natív Mac applikáció fejlesztésén dolgozik. Mac használatához le kell tölteni az USB drivert a cég weboldaláról.

Az M2T adó előlapján lévő kivezérlésjelző +4 dBv=0-ra van kalibrálva. Ne feledjük el, hogy egy további bemeneti csillapító és -10 dBv és +4 dBu bemeneti választó is rendelkezésre áll. Az M2R vevő szintén kínál további 18 dB-es gaint a limiter menüjén belül. Ez jól alkalmazható a különféle fülhallgatók impedanciájához és azon művészek esetében, akik igazán nagy hangerőt igényelnek.

Bár még nem kapható, egy új nyolc bemenetes antenna osztó készülék, az M2C tökéletesen illeszkedik majd a rendszer digitális RF átviteléhez. Ezekhez az igényekhez a Lectrosonics jelenleg a Shure 821A és Sennheiser AC3200II kiegészítőket ajánlja.

Használatban

Amint megértettem a rendszer menü navigációját és működését, mind az adó mind pedig a vevő kezelése egyértelmű volt. A turné során a napjaim a vezeték nélküli eszközök sok csatornájának szervezése körül zajlottak.

Amikor a számos csatorna gyors szkennelésére, új frekvencia koordinálására, telepítésére és szinkronizálására van szükség menet közben, a sebesség alapvető fontosságú. A Duet esetében a szkenneléshez, a szkennelés importálásához, koordinálásához, telepítéséhez és szinkronizálásához nagyjából két percre volt szükség. Az M2R vevő rendszere mindössze három másodperc alatt állt fel és kezdett audió jelet továbbítani. Az M2T adó ugyanezt 7 másodperc alatt végezte el.

A Wireless Designer szoftver képernyő képe.

Általában van nálam egy tartalék beltpack az általunk használt frekvenciákkal/profilokkal feltöltve arra az esetre, ha valamelyik meghibásodna (vagy váratlanul lemerülne). Ez gyors cserét tesz lehetővé, nem kell szinkronizálni a tartalék eszközt. Ilyen esetekben lehet hasznos a FlexList szolgáltatás. Mégis szeretném ha ki lehetne választani a frekvenciát a FlexList profilok közül, azután lezárni a vevő paneljét, megakadályozandó hogy az előadó véletlenül egy másik FlexList profilt aktivizáljon. Továbbá amennyiben a beltpack kikapcsolásra kerül mialatt Flex módban van, a készülék „otthoni“ módra vált, amely a szinkronizált frekvencia/profilok közül bármelyik lehet.

A beltpack fejhallgató erősítője nagy teljesítményű  és nagyon alacsony zajú. Jó lenne ha volna valami jelölés a gombon, vagy fokozatok, amelyek visszajelzést adnak a fejhallgató hangerejéről. Azoknak az előadóknak lenne segítség, akik a hátuk mögött tekerik a hangerőgombot, de számomra is hasznos volna, hogy lássam milyen hangerőn használják az eszközt. Esetleg valami visszajelzés az LCD-n, amely a hangerőt vagy a gomb helyzetét mutatná hasznos plusz szolgáltatás lehetne.

Szintén jó volna látni a használatban lévő aktuális frekvenciát (nem csupán a nevét), valamint vizuális visszajelzést a limiter működéséről. Ezek a képességek talán benne lehetnének a következő firmware frissítésekben.

Az M2T adó menü rendszere mindig visszalép az előző képernyőre a Menu/Sel gomb megnyomásával. (Javaslat: szerintem maradhatna a Sync Setting állásban a Sync All módot kiválasztva.)

A hátlap be/kimeneti csatlakozói az M2T adón.

A hangminőség mind a Dante, mind pedig az analóg bemenetekről kiváló volt. Késést a saját hangomat használva nem érzékeltem és egészen analóg módon szólt. Az RF tartomány a teszt folyamán kiválónak bizonyult, az adóteljesítmény 10 mW, 25 mW és 50 mW közötti válaszhatóságának lehetősége nagyon hasznosnak mutatkozott.

Végeredmény

A Wireless Designer szoftverrel való frekvencia koordinációt és a készülékek rendezését is egyértelműnek találtam. A szoftver nagyon praktikus szolgáltatása, hogy láthatóvá teszi az intermodulációt a koordinációs téren belül. A frekvenciára kattintva vagy megváltoztatva a szoftver ablakának jobb felső sarkában zöld színnel mutatja ha nincs ütközés, pirossal ha van, ez remek vizuális módja a kompatibilis frekvencia gyors kiválasztásának.

A Wireless Designer a csatornák elnevezését és a sok hardver paraméter menedzselését is sokkal könnyebbé teszi. Továbbá az aktuális szkennelési adatokra támaszkodik, amelyben regisztrálva vannak az aktív DTV jelek az adott környezetben.

A gyors tanulási periódus után a Duet rendszert élvezet volt használni. Az a néhány pont, ahol kifogást tettem, a jövőbeni firmware frissítésekkel könnyen orvosolható. Végső soron a rendszer nagyon jól átgondolt, kiváló teljesítményt nyújt és rendkívül tartósnak ígérkezik. A Duetnek köszönhetően a jövőben talán gyakrabban fogok a Lectrosonics termékeivel találkozni utazásaim során. Szép munka!

Nicholas Radina tapasztalt hangmérnök és zenész Cincinattiből, aki rendszeresen turnézik monitor hangmérnökként az O.A.R zenekarral.

Forrás: Live Sound International, ProSoundWeb, Nicholas Radina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *