RME Digiface Dante

USB 3 digitális audió interfész

Az Audinate Dante AoIP (audió IP-n keresztül) formátuma rövid idő alatt a nagyméretű sokcsatornás audió átvitel tényleges szabványává vált az élő hangosítás, a többhelyiséges stúdió, az oktatás és a műsorszolgáltatás területén, így nem okozott meglepetést az, hogy az RME Digiface sorozatának legújabb terméke a Digiface Dante. Az elképesztő, ultrakompakt (170 mm x 84 mm x 26 mm, 0,5 kg) méretű interfész magában foglal 128 audió csatornát 48 kHz-es mintavételi frekvenciával – mindét irányban – USB 3 számítógépes csatlakozáson keresztül. Ez a rendkívül magas csatornaszám a 64 csatornányi koaxiális MADI (AES10) és a 64 csatornányi Dante (vagy AES67) kombinációjából adódik. A dupla, vagy négyszeres mintavételi ráta egészen 192 kHz-ig, az S/MUX és S/MUX 4 szabvány 64 vagy 32 csatornát tesz lehetővé mindkét irányban.

Az elegáns kék és szürke színű doboz előlapja négy darab RJ45 csatlakozót tartalmaz az elsődleges és másodlagos Dante Gigabit (100 Mbit/s kompatibilis) Ethernet kapcsolathoz (loopthru funkcióval), valamint BNC be- és kimenetet a koaxiális MADI, vagy szabványos órajel csatlakoztatásához. Egy belső kapcsolóval 75 ohmos bemeneti terhelés állítható be, amennyiben szükséges. Egy szabványos 6,3 mm-es jack aljzat is rendelkezésre áll fejhallgató számára, amelyet a beépített DSP szolgáltat késésmentes hangforrás monitorozáshoz. A be- és kimenetek jelútjait és a keverést az RME ismert TotalMix FX alkalmazásával vezérelhetjük (amely szintén elérhető hálózati kapcsolaton keresztül)

Az elképesztő, ultrakompakt interfész magában foglal 128 audió csatornát 48 kHz-es mintavételi frekvenciával – mindét irányban.

A hátlapon mindössze egy B-típusú USB 3 port és egy bajonettzáras, 9-15 V DC tápfeszültség fogadására alkalmas koaxiális hálózati adapter aljzat kapott helyet. A mellékelt Class II osztályú (kettős szigetelésű, földelés nélküli) hálózati tápegység 2 A áramerősséget biztosít, de az interfész normál körülmények között az USB 3 csatlakozóról kapja a tápfeszültséget. A „normál körülmények között“ azt jelenti, hogy vannak kivételes esetek, amelyek megkövetelik a külső táp használatát. Az RME saját specifikációja szerint a készülék teljesítményfelvétele körülbelül 3 W, amely megfelel 600 mA áramerősségnek 5 V-os bus tápról üzemeltetve, ez bőven belefér az USB 3 specifikációba. Azonban ha mind a négy adathálózati csatlakozó és a fejhallgató monitorozás egyidejűleg használatban van, a szükséges áramerősség meghaladhatja a 900 mA-t, amely a szabványos USB 3 csatlakozó elméleti határa, de akár az adapter csatlakozó 1,5 amperes felső limitjét is túllépheti. Érdekesség képpen, a Digiface Dante számítógép nélkül, önálló üzemmódban is használható (ekkor szükséges a tápegység) kétirányú Dante/MADI formátum konverterként.

A Dante kompatibilitást az RME-nek az Audinate hatékony Brooklyn-II moduljának adoptálása garantálja, amely az össze Ethernet interfészt és adatfeldolgozást kezeli. Természetesen az RME saját támogatott elektronikáinak, illetve a Brooklyn-II moduljának firmware frissítései szükség esetén elvégezhetők az USB porton keresztül. Az illesztőprogramok telepítése és a Digiface beállítása a meglévő Dante hálózattal való kommunikációhoz egyszerű és hatékony, az USB 3 ASIO buffer mérete potenciálisan 32 mintára van csökkentve. A rendszer órajel lehetőségei szerint a Digiface futhat mint master a csatlakoztatott eszközökkel, vagy mint slave Dante és MADI forrással, illetve ha nem használunk MADI-t, akkor külső órajel forrással is.

Amint az az RME-től elvárható, a Digiface megbízhatóan és következetesen nyújtja azt amit ígér, a Dante hálózat használatának és beállításának nagyon elegáns és hatékony módját biztosítva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *