TED 2014 DPA mikrofonokkal

13968969421570039318Emberek ezrei hallgatták élő előadásban, simulcast, webcast és felvétel útján, további milliók pedig online videó közvetítések során, ezért a TED konferencia az esemény presztízséhez méltó technikai berendezéseket igényelt. A megbeszéléseken, amelyek a tudományos és kulturális kutatások és gyakorlat számos témáját célozták meg, a mikrofonok létfontosságúnak bizonyultak a TED hallgatóság szempontjából. Annak érdekében, hogy a TED 2014 a legjobb hangminőséget legyen képes nyújtani az előadók és közreműködők számára, a McCune Audio/Video szimpózium és hangosítás területén jeleskedő technikusi csapata a DPA classic 4088 headset mikrofonokat, valamint a d:screet 4060 gömbkarakterisztikás mikrofonokat tartotta a legmegfelelőbbnek.

Immár második esetben fordult elő, hogy DPA mikrofonok részét képezik a TED konferencia hangrendszerének. A McCune Audio munkatársai a múlt évi rendezvényen használttal megegyező típusokat választották idén is a mikrofonok kiváló hangminőségnek és a 4088 kényelmes viseletének köszönhetően, a produkcióban résztvevő személyzet és előadók külön kérésének eleget téve.

„Az utómunka részleg éveken át próbálta elérni, hogy csökkentsük a felvételen hallható teremakusztikát” – mondta Nick Malgieri a McCune TED konferenciában illetékes vezetője. „A helyiségben lévő PA rendszernek köszönhetően a hangban mindig jelen volt egy rövid ’slap back’ visszhang. Tényleg mindent megpróbáltunk a korábbi mikrofonokkal, még egészen extrém eljárásokat is bevetettünk annak érdekében, hogy elejét vegyük ennek a jelenségnek. Amikor DPA 4088-ra váltottunk, a plusz szigetelés lehetővé tette, hogy elhagyjuk ezeket a megoldásokat. A hangzás olyannyira jobb lett, hogy az utómunka csoport immár arra kért minket, hogy alkalmazzunk térmikrofonokat az esemény atmoszférájának rögzítése érdekében. Ez vitt minket a d:screet 4060 irányába, amellyel lehetővé vált számos színpadi zaj rögzítése, mint például a prezentáción használt iskolatábla, egy pyrophone előadás tűzorgonájának hangja, vagy egy íjász nyílvesszőjének célba találása.”

A DPA mikrofonok sokoldalúsága szintén fontos szerepet játszott a TED konferencia hangtechnikai támogatásának szempontjából, ahol az ötnapos kurzus során 12 alkalommal zajlottak 90 perces műsorok. Malgierinek és csapatának az önálló műsorok mindegyikében 10 különböző előadó beszédét kellett bemikrofonoznia, akik mindegyike 18 perces szakaszokban szerepelt. Erre a feladatra a 4088-asokat használtak. A műsorban más típusú előadások is zajlottak, például zenei, színházi és táncos, vagy épp bűvész produkciók, ezekhez 4060-asokra volt szükség.

„A műsor technológiai megoldása nagy jelentőséggel bírt, tekintettel a sűrűn zajló eseményekre és a műsor szerkesztésére” – magyarázta Malgieri. „Naponta három előadást csináltunk meg, közöttük alig egy óra állt rendelkezésre az átálláshoz, ezért a legjobb minőségű eszközökre volt szükségünk, amelyek megfelelnek a körülmények által diktált, folyamatosan fennálló szigorú követelményeknek.”

A DPA egyik legnépszerűbb terméke, a 4088 ideálisan használható számos előadás és prezentáció esetében. Akusztikailag igényes élő környezetbe szánták, ahol számolni kell a háttérzajjal és gerjedéssel, mégis ugyanazt a nyílt és természetes hangzást biztosítja, mint a cég többi legendás mikrofonja.

Az eredetileg színházi és televíziós felhasználásra és hangszerek közeli mikrofonozására tervezett, vezeték nélküli alkalmazásokhoz szánt d:screet 4060 mikrofonkapszula nagyon strapabíró. Kis méreténél fogva az apró kondenzátor mikrofon kiemelkedően pontos gömb iránykarakterisztikával rendelkezik, ezért nem szükséges közvetlenül a hangforrás felé irányítani ahhoz, hogy megfelelő minőségű hangot kapjunk.

A McCune Audio/Video, amely a TED konferenciák kezdetétől fogva a felvételek technikai specialistája, élő hangot, videó produkciókat és szolgáltatásokat is nyújt a rendezvény számára. 82 éves történelme során a McCune néhány, a nemzet számára nagyon jelentős eseményen is érdekelt volt, mint például a Candlestick parkban tartott utolsó Beatles koncert, a Monterey popfesztivál, a Monterey jazzfesztivál és a Playboy jazzfesztivál. John F. Kennedy óta az amerikai elnöki beszédek technikai támogatását is ők látják el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *