Tölthető NiMH (nikkel-metál hibrid) elemekre és gyorstöltőkre vonatkozó fontos útmutatás

1. Azokban a töltőkben, amelyekben gyorstöltést végzünk, csak márkás, gyorstöltésre alkalmas elemeket használjunk. A gyenge minőségű elem tönkremehet és a töltőt is károsíthatja.

2. Ha hosszabb ideig tároltuk az elemeket, először fel kell tölteni őket. Használat előtt ismét töltsük fel, mert az újratölthető elemek az önkisülés eredményeképpen kapacitásuk 15%-át elvesztik havonta. Ajánlatos az elemeket eltávolítani a készülékből, mert még kikapcsolt állapotban is fennállhat fogyasztás.

3. Ha az újratölthető elemek cellánként 0,9 V alá merülnek (ez egy 9 V-os elem esetén 6,3 V-ot jelent), a cellák tönkremennek és elvesztik kapacitásukat. Az elem nem helyrehozható, nem fogja elérni az elvárható számú töltés/kisülés ciklust.

4. A Fischer Amp ALC 81, ALC 161, CT 41 típusú töltők az AA típusú elemeket párban töltik. Éppen ezért mindig együtt használjuk ezeket az elemeket (például a vezeték nélküli mikrofonokban), ellenkező esetben a különböző töltöttségi állapotú elemek nem garantálják a megfelelő eredményt.

5. Soha ne zárjuk rövidre a tölthető elemeket. A 9 V-os elemek különösen kényesek ebből a szempontból, mivel érintkezőik közel vannak egymáshoz. Az elemek szállításakor bizonyosodjunk meg arról, hogy a pólusok nem érintkeznek egymással. A rövidre zárt elemek a nagy áram következtében erősen felforrósodnak (égési sérülés veszélye), a legrosszabb esetben szétrepedhetnek és kifolyhatnak.

6. Szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között az újratölthető elemek csak korlátozottan használhatók. Nem tölthetők 0 Celsius fok alatt és 40 Celsius fok felett. A tölthető elemeket nem ajánlatos 0 Celsius fok alatt használni, mert a kapacitásuk és feszültségük drasztikusan lecsökken. Alacsony külső hőmérsékleten való szállítás (például teherautóban) után hagyjunk időt az elemeknek és töltőknek, hogy átvegyék a koncertterem hőmérsékletét. Melegben várjuk meg míg lehűlnek, mielőtt tölteni kezdenénk.

7. A gyártók általában 1000 töltés/kisülés ciklusban határozzák meg az elem élettartamát. Ez az érték csak optimális, laboratóriumi körülmények között érhető el. Turné közben, gyorstöltéssel a valóságos érték 250-300 ciklus lehet. Amennyiben folyamatosan használjuk az elemeket, ajánlatos 12-18 havonta lecserélni őket. Ha nincsenek állandó használatban, a csere két év után esedékes. A tölthető elem kapacitása használaton kívül is lecsökken egy idő után.

8. Ne használjunk NiCd (nikkel-kadmium) tölthető elemeket. A NiCd elemek kapacitása alacsonyabb, memória effekttel rendelkeznek és nehézfém tartalmuknak köszönhetően a szemétbe dobásuk is nagyon veszélyes lehet.

9. Ha elemtöltöttség kijelzővel rendelkező vezeték nélküli berendezésben használjuk az újratölthető elemeket, ne feledjük, hogy az alacsony elemfeszültségre vonatkozó figyelmeztetés észrevehetően hamarabb fog megjelenni, mint alkáli elemek használatával. Bár a NiMH újratölthető elemek feszültséggörbéje közel azonos az alkáli elemével, de a merülési folyamat végén a feszültség gyorsabban zuhan.

10. Tudnunk kell, hogy az új tölthető elemek 3-5 töltés/kisülés ciklus után érik csak el maximális kapacitásukat.

11. A tölthető és normál elemek nem tartós fogyasztási cikkek. Éppen ezért nem érvényes rájuk a 24 hónapos gyári garancia sem. A Fischer Amp a vásárlástól számított három hónapon belül mégis garanciát nyújt a hibás elemekre abban az esetben, ha azokat vizsgálatra visszajuttatják hozzájuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *