Az SM adó tisztítása – Ötletek az elemtartó fedélhez és az ötpólusú csatlakozóhoz

Az SM adók akár a poklot is megjárhatják munka közben, de nem feltétlenül kell úgy is kinézniük. Az elemtartó fedél és az ötpólusú csatlakozó különösen ki van téve a strapának, az alábbiak talán segíthetnek:

Elemtartó fedél

Amennyiben az elemtartó fedél és az érintkező felület ehhez hasonlóan néz ki és egyre nehezebbé válik a kinyitása, ne csiszold le! Láttunk már jónéhány olyan készüléket, amely tönkrement az acél dörzsitől, csiszolópapírtól és más anyagoktól. Többféle problémát eredményezhet, például apró darabok eshetnek a készülék belsejébe, megsérülhetnek az elemtartó fedélen lévő érintkezők és károsodhat az elektromosan vezető bevonat, amely ezen a részen, illetve a készülékház teljes egészén található.

A tisztításhoz a gyártó a Wright’s Silver Cream-et ajánlja (de bármilyen ezüsttisztító paszta megfelel), amelyből egy kis tégely is sokáig elegendő a fedél és a felület kezeléséhez.

Kenjünk rá egy kis mennyiséget, hagyjuk megszáradni, majd óvatosan töröljük le mindenhonnan. Ha túlságosan nagy erővel távolítjuk el a megszáradt pasztát, az elektromosan vezető bevonat is lejöhet vele együtt.

Az elemtartó fedél csavarjának eltávolításával egyszerűbbé válik a tisztítás, bár ezt elég speciális módon kell megtenni. A szakszerű útmutatás itt olvasható (angol nyelven). Fokozottan ügyeljünk a biztosító gyűrűre és az alátétre, mert ha bármelyik megsérül, elvész, vagy helytelenül helyezzük vissza, a csavar nem fog megfelelően elhelyezkedni a fedélen, ami a fedél és az érintkező felület sérüléséhez vezethet.

A pasztával történő tisztítás eredménye így néz ki:

Az ötpólusú mikrofoncsatlakozó nyílása

Az SM adón található ötpólusú mikrofoncsatlakozó és nyílása hasonlóképpen hajlamos a zsír és a kosz összegyűjtésére. Azt gondolhatnánk, hogy egyszerűen rendbe hozhatjuk valamilyen kontakt tisztítóval, például WD-40-nel vagy esetleg acetonnal. Ez az ötlet két lehetséges problémát vet fel:

  1. Bármilyen folyadék beszivároghat a készülékbe a felületre szerelt kezelőszervek és furatok alatt és lerakódhat  az áramköri lapokon. Nem kívánjuk elmondani, hogy hány készülék kerül a szervizbe egy-egy ilyen „tisztítási“ manőver után, és közülük mennyi válik veszett üggyé.
  2. Jó néhány kontakt tisztító szer címkéjén olvasható olyasmi, hogy „kompatibilis a legtöbb műanyaggal, festett és gumírozott felülettel.“ A probléma ott van, hogy a címke nem eléggé pontos. Melyik műanyag, festett vagy gumírozott felülettel? Elvileg megtisztíthatjuk az elem érintkezőt és az ötpólusú csatlakozót, de semmi sem tartja a folyadékot a készüléken kívül.

Tehát hogyan tisztítsuk meg az ötpólusú csatlakozót?

Először próbáljuk meg sűrített levegővel. Bizonyosan találunk otthon ilyen spray-t (de ha nincs, olcsón beszerezhető) és jól kifújható vele a por és szösz, ami belekerült. Ha ez nem járt sikerrel, meg lehet próbálni azt, amit az alábbiakban mutatunk.

Megtisztíthatjuk alkohollal és egy apró műanyag kefével (háztartási boltokban olcsón beszerezhető) úgy, hogy fejjel lefelé tartjuk a készüléket, hogy a szennyeződés ne tudjon belefolyni a készülékbe.

A fenti javaslatok révén hosszútávon biztosítható, hogy a készülék jól fog működni és nem kell szervizbe vinni javításra, és továbbra is úgy fog kinézni, mintha új lenne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *