Fejmikrofonok – a megfelelő fejpánt és mikofon kiválasztása

Fejmikrofonok beszédhez

DPA_4088_Female_Singer_3-XLMinden audió környezethez megfelelőek: templom, oktatóterem, konferenciaterem, tárgyalóterem, vagy színház, ahol egy, vagy több ember beszél a hallgatósághoz.

Előfordul, hogy az előadó nem felkészült, nem tanult meg tisztán és jól artikuláltan beszélni. Sőt mi több, abban sem lehetünk biztosak, hogy tudja használni a mikrofont.

Kézenfekvő megoldásként megemelhetjük a gaint a megfelelő erősítés érdekében. Azonban ez túlzott érzékenységet és ennek következményeként gerjedékenységet okozhat. A probléma elkerülhető a beszélő által viselt fejmikrofonnal.

Fejmikrofon énekhez

DPA_4088_Female_Singer_2-LA színpadi énekesek által használt mikrofonok számos, a hangszerek által sugárzott, vagy a monitorhangszórókból származó hangot is érzékelnek. Ezekből a háttérzajokból általában minimális mennyiségre van csak szükség, ugyanakkor az énekes hangját a lehető legszebb megszólalással szeretnénk hallani.

Ebben a helyzetben az irányított mikrofon kiváló választás lehet. A kardioid iránykarakterisztikát a gömb iránykarakterisztikával összevetve az előbbivel általában fele annyi háttérzajt kapunk. Továbbá a hangfalakból és dobokból származó mély frekvenciájú hangok is a tizedére csökkennek.

A vezeték nélküli rendszer előnyei

A fejmikrofonok vezeték nélküli rendszerekkel való használata számos előnnyel jár. Először is a mikrofon mindig közel lehet a hangforráshoz, így nem kell túl magasra állítani a gaint. Ez különösen több mikrofon egyidejű alkalmazása során lehet hasznos. Ezen kívül a beszélő a mozgás teljes szabadságát élvezheti, nyugodtan járkálhat a kivetítő, vagy a tábla előtt.

Két fülre akasztós megoldás: klasszikus DPA fejmikrofonok

A DPA fejmikrofonok egy nyakpántból, két fülre akasztható szárból és egy mikrofonnyélből állnak. Mind a pánt, mind a nyél precízen beállítható a kényelmes viselet érdekében.

Gömb iránykarakterisztikás fejmikrofonok

DPA_dfine_O66_dual-ear_Black-MA DPA 4066 minden irányból érzékeny a hangra és a hangszín is állandó marad függetlenül a mikrofon és a hangforrás közötti távolságtól.

A gömb iránykarakterisztikájú mikrofonok elhelyezés szempontjából nem okoznak problémát. A gömb mikrofon jó választás lehet abban az esetben, ha az előadó nincs hozzászokva a mikrofon beállításához. Ezek a mikrofonok általában nem különösebben érzékenyek a szél, légzés és fogdosás által keltett zajokra.

Kardioid iránykarakterisztikás fejmikrofonok

DPA_dfine_D88_dual-ear_Short_Beige-MA DPA 4088 kardioid iránykarakterisztikájú kapszulával rendelkezik. Ha a száj felé irányítjuk, kevéssé érzékeny a hátulról jövő hangokra

Minden kardioid (vese) mikrofonnak van egy speciális tulajdonsága, nevezetesen hogy kiemeli a mély hangokat, ha közel kerül a hangforráshoz (proximity effekt). Pontosan ez történik a DPA 4088 esetében is, ha jellemzően néhány centiméterre helyezkedik el a száj sarkától.

Az egyenletes átvitel érdekében korrekció került alkalmazásra, amely a természetes hangzást és a közeli hangforrások szintcsökkentését egyaránt biztosítja, különösen a mély frekvenciákon.

A kardioid iránykarakterisztikás mikrofonok előnyösek abban az esetben, ha a felhasználó zajos környezetben van, illetve olyan helyzetben, amikor magas gain alkalmazása szükséges.

Egy fülre akasztós megoldás: d:fine™ fejmikrofonok

Akárcsak a klasszikus DPA fejmikrofonok, a d:fine™ modell is egyenletes megszólalást biztosít minden hangnyomásnál, rendkívül kevéssé gerjedékeny és masszív felépítésű. A fejmikrofon automatikusan igazodik a viselőjéhez, biztosítja, hogy a kapszula megfelelő helyen legyen és állandó hangnyomást kapjon a fül méretétől függetlenül.

Egyszerűen feltehető és levehető, minden alkalommal visszanyeri eredeti alakját.

Gömb iránykarakterisztikás d:fine™ fejmikrofon

DPA_dfine_O66_single-ear_Beige-MA d:fine™ omni mikrofon bármely irányból érkező hangra érzékeny, ezáltal elhelyezése kevésbé bonyolult, tapasztalatlan felhasználónak sem okoz gondot. A gömb karakterisztikás mikrofonok kevésbé érzékenyek a szél, légzés és fogdosás által keltett zajokra, a d:fine omni fejmikrofon minden helyzetben egy igazi ’plug and play’ megoldás.

Kardioid iránykarakterisztikás d:fine fejmikrofon

DPA_dfine_Single-Ear_Lime-M_1A d:fine irányított mikrofon elnyomja a hátulról és oldalról érkező zajokat és jobban elkülöníti a közeli hangforrásokat, ezáltal csökken a gerjedékenység, jobban kezelhető a mikrofoncsatorna. Ezen felül természetes hangvisszaadást, valamint nagy hangnyomás tűrő képességet biztosít, a beszédet és az éneket egyaránt torzítás nélkül viseli el.

Összefoglalva: hogyan válasszuk ki a megfelelő – gömb, vagy kardioid – típust

Válasszunk gömb karakterisztikájút

  • Ha olyan mikrofonra van szükség, amely nem érzékeny az elhelyezésre
  • Ha a mikrofont tapasztalatlan személy használja
  • Ha a háttérzaj nem okoz problémát
  • Ha a gerjedékenység nem okoz problémát

Válasszunk vese karakterisztikájút

  • Ha a háttérzaj zavaró (főleg mély frekvenciákon)
  • Gerjedékenységgel kell számolni
Posted in DPA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *