HyperMAC

HyperMAC

optic-2A HyperMAC egy szabadalmaztatott, Gigabit Ethernet hálózaton működő digitális, két végpont közötti (point-to-point) audió csatlakozási technológia, amelyet eredetileg a Sony Pro-Audio Lab fejlesztett ki és jelenleg a Klark Teknik birtokában van.

A HyperMAC hálózat dedikált routereken keresztül működik, ilyen például a Midas DL461 Audio System Signal Router, amely csatornánkénti hangátvitelt (mint egy patch bay), illetve csomagkapcsolt adatátvitelt tesz lehetővé. A jel útja központosított, nem pedig megosztott, így kisebb késés, jobb felbontás, kontroll és megbízhatóság érhető el, mint a megosztott audió hálózatokkal. A kábelek és az adó-vevők mindkét oldalon Ethernet frame átvitelt használnak. Egy meghatározó protokoll végzi a hardver szintű időosztású nyalábolást (Time Division Multiplex). Ezzel masszív, alacsony késleltetésű audió jelút hozható létre a csomagkapcsolt adatátvitel minden előnyével.

A frame-eken alapuló megoldás nagyszámú csatorna egyidejű használatát teszi lehetővé nagyon alacsony meghatározott (fix) latency értékkel. 96 kHz-es felbontásnál (a Klark Teknik és a Midas ezt vette át az analóg és digitális tartomány közötti konvertáláshoz a késések minimalizálása érdekében) a HyperMAC 192 kétirányú csatornát kínál egyenként négy mintányi, vagy 41,66 µs késéssel. Egy tipikus műveletnél további két mintányi késés merül fel a belső adatformátummá konvertáláskor (pl. I²S), így összesen 62,50 µs a késés. A HyperMAC jelenleg csak a 96 kHz-es működést támogatja (egyéb mintavételi frekvenciák támogatása a HyperMAC fejlesztői csomag részeként lesz megtalálható).

A HyperMAC fázis-pontos órajel küldést biztosít időjelek beágyazásával az adatfolyamba. Ezzel megbízható, alacsony jitter értékű órajel érhető el a rendszer végpontjainál. Miután a jelenlegi gyakorlat szerint a teljes hálózatra fejlesztett digitális audió rendszerek a csomóponti csatlakozásokhoz analóg kábeleket használnak, az a képesség, hogy a hanggal együtt kiváló minőségű órajel is küldhető kiemelkedő fontosságúvá vált.

A beágyazott órajelet a HyperMAC rendszer Cat 5e, illetve Cat 6 rézkábelen keresztül 100 méteres távolságra képes küldeni az IEEE 802.3 Ethernet szabványnak megfelelően, vagy 500 méteres távolságra 50/125 µm-es multimode optikai kábel használatával.

Az órajel szinkronizálása nagyon egyszerű mind master (belső órajel), mind slave (külső órajel) HyperMAC interfésszel szerelt készülékek esetében. Mindössze egy működő audió hálózatot kell létrehozni és a HyperMAC interfészre csatlakoztatni, majd kiválasztani az órajel forrását.

A HyperMAC a Cyclic Redundancy Check (CRC) két szintjét alkalmazza a hibajavításhoz, az Ethernet frame és az audió adat szinten. A CRC az eredményt az átviteli lánc végénél számolja és a hozzá tartozó Ethernet frame-mel és audió adattal küldi.

A HyperMAC kettős redundáns és N+1 redundáns hálózatot támogat. A hiba- és csatlakozási állapot üzenetek, mint például a CRC hibakeresés, órajel szinkronizálási állapot, kapcsolódási állapot, stb. nagyon egyszerűvé teszik a felhasználó tájékoztatását a rendszer működéséről csakúgy, mint a kapcsolatok manuális és automatikus váltását.

A HyperMAC beépített képességekkel bír a vezérlő adatok továbbítását illetően, beleértve a TCP/IP és hasonló IP-alapú adatcsomagokat 200 Mbit/s sebességgel. Miután a kontroll adatokhoz egy meghatározott kapacitás rendelhető, nem áll fent a veszélye annak, hogy a hangátvitel bizonytalanná válik a vezérlő adatok küldése miatt. A HyperMAC ezt a kiegészítő adatokhoz tartozó különböző vezérlő frame-ek implementálásával éri el, amelyek eltérnek az audió adat frame-ektől. Ezek a különálló kontroll frame-ek lehetővé teszik teljes Ethernet adatcsomagok küldését hagyományos Ethernet switch, vagy router kapcsolattal TCP/IP formátumban. A kontroll adatcsomagok tartalma ily módon közömbös a HyperMAC audió adatfolyam szempontjából, bármilyen formátumú kontroll adat küldhető és fogadható.

Tudj meg többet a Midas digitális protokolról

További információk a SuperMAC szabványról

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *