Midas digitális protokoll

Háttér

Még 2005 júliusában az Audio Engineering Society nyilvánosságra hozta az AES50 nyílt szabványát, amelyben meghatározta egy, a 100 Mbit/s Cat5 kábelen használható digitális többcsatornás audió jelátvitel módszerét. Az AES50-et követő SuperMAC technológiát az oxfordi Sony Pro-Audio Lab fejlesztette ki és kezdetben a Sony segítette elő a szabvány alkalmazását más gyártók számára a SuperMAC és párja, a Gigabit Ethernet HyperMAC technológia licencének átadásával.

Messze a legnagyobb kereskedelmi felhasználást a Midas döntése jelentette, amikor ezt a technológiát választotta az XL8 Live Performance System digitális keverőasztal audió- és hálózati rendszeréhez. Nem sokkal a formátum AES általi sikeres egységesítése és az XL8 piacra dobása után a Sony azt a testületi döntést hozta, hogy eladásra kínálja fel a Sony Oxford Lab hálózati részlegét, és mind a SuperMAC, mind pedig a HyperMAC a Klark Teknik birtokába került, akik a technológiát jogdíjmentes alapon elérhetővé tették. Akárcsak a XL8, a Midas Pro6 Live digitális pult és a Klark Teknik DN9696 nagyfelbontású hangfelvevő rendszere is SuperMAC és HyperMAC interfészeket alkalmaz.

A SuperMAC és HyperMAC technológia jó néhány jelentős turné során gyakorlatban is kipróbálásra került, így a Metallica, AC/DC, Oasys, REM, The Verve, Depeche Mode, OMD és Arctic Monkeys koncertjein, valamint a Led Zeppelin mostani legendás és egyszeri megújulásán a londoni O2 arénában. A SuperMAC és HyperMAC audió hálózatok előnyeit számos szabadtéri fesztivál is élvezhette, közöttük a Glastonbury, a T in the Park, a Francofolies és a New York-i Metropolitan Opera a Central Parkban.

Rangos intézményekben is beépítésre került, ilyenek a Westover templom Greensboróban, új Carolinában, a több szerepet betöltő kulturális és művészeti központ Kína Suzhou és Shenzen városában, a Malai színház Moszkvában és a Shibuya-AX koncertterem Tokióban. Több nagyobb eseményen, így a pekingi Madárfészek Stadion Placído Domingo koncertjén, számos Broadway musicalben és az oslói Nobel békedíj átadáson is sikerrel alkalmazták.

A SuperMAC és a HyperMAC összehasonlítása

SuperMAC (AES50 szabvány szerint)

  • 100 Mbit/s Ethernet Cat 5/Cat 5e rézkábelen keresztül (100 méter)
  • 24 kétirányú csatorna @96 kHz (48 kétirányú csatorna @48 kHz)
  • Késés linkenként 62,50 µs @96 kHz (48 kHz-en is)
  • 5 Mbit/s adatcsatorna
  • Külön sodrott érpárok hanghoz, adathoz és órajelhez

További információ a SuperMac (AES50)-ről

HyperMAC

  • 1 Gbit/s Ethernet Cat 5e/Cat 6 rézkábelen keresztül (100 m), vagy 50/125 µm multimode optikai kábellel (500 m)
  • 192 kétirányú csatorna @96 kHz
  • Késés linkenként 41,66 µs @96 kHz
  • 200 Mbit/s adatcsatorna
  • Órajel az adatfolyamba ágyazva

További információ a HyperMAC-ről

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *