Készülékek fertőtlenítése

Készülékek fertőtlenítése

A mindannyiunkat érintő jelenlegi egészségügyi helyzetben sokakban merült fel a kérdés, hogy miként lehet fertőtleníteni a készülékeket és biztonságosan használni őket.
Mindenek előtt tanulmányozzuk át a https://koronavirus.gov.hu weboldal megelőzésre vonatkozó javaslatait, amelyek az információk bővülésével együtt frissülnek. Ezek a hivatalos kormányzati egészségügyi iránymutatások, amelyek elsőbbséget élveznek mindazokkal szemben, amit mi javasolunk most, vagy a jövőben.
Ez a szituáció egyben egy előre nem tervezett próba lehetőségét is biztosítja. Aki jelenleg is dolgozik, a Lectrosonics vezeték nélküli technológia alkalmazásával messzebb lehet a tárgyaktól, a személyes védőtávolság is nagyobb lehet az egyébként szükségesnél úgy, hogy közben megmarad a remek hangzás.
Öt ajánlás
Nagy általánosságban az alkohol a barátunk. Fehérítő, vagy lizol alkalmazása nem javasolt, mivel korróziót okozhatnak. A Lectrosonics által forgalmazott szer 4,73 dl 91%-os izopropil alkoholt és 1,18 dl vizet tartalmaz, ami így 70%-os alkoholos keveréket alkot 9,46 dl-es spray flakonba töltve. Olyan spray-t keressünk, amely finom permetet szór és nem áztatja el azt, amire ráfújjuk. Használhatunk előre csomagolt 70%-os alkoholos törlőkendőt is, mivel ezek szálmentesek, valamint megelőzhető velük a szernek a készülékbe jutása. A tisztítandó felülettől függően óvatosan befújhatjuk, törölhetjük, vagy fültisztítóval dörzsölhetjük azt. Az általános irányelvek a következők:
  1. Tisztítás előtt távolítsuk el az elemeket és húzzuk ki a hálózati csatlakozót.
  2. A készülék tisztításakor viseljünk gumikesztyűt, használat után pedig dobjuk el. Ne használjuk fel újra, mivel a vírus számos felületen hosszabb ideig is megmaradhat.
  3. A szálmentes eldobható törlőkendőt és fültisztítót is hasonlóképpen használjuk.
  4. Jól szellőző nyílt térben végezzük a tisztítást, egyedül vagy kevés ember társaságában, alkalmazva a személyes védőtávolságról szóló protokollt.
  5. Amikor megtörtént a készülék fertőtlenítése és megszáradt, tegyük jól zárható műanyag tasakba annak érdekében, hogy vírusmentes maradjon a következő használatig. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a készülék teljesen száraz, tegyük a tasakba és préseljük ki belőle a levegőt, mielőtt lezárjuk.
Speciális felszerelések tisztítása
Csíptetős mikrofonok:
Töröljük át a kábelt és a fejet a szerrel és tiszta ruhával. Amennyiben a mikrofon szivacs fejjel (kosárral) rendelkezik, távolítsuk el és enyhén fújjuk be a szerrel, majd hagyjuk megszáradni. Ezután fültisztítóval tisztíthatjuk.
Arcra tehető „láthatatlan“ mikrofonok:
Mivel ezek a bőrrel és testtel érintkeznek, továbbá a kilélegzett levegő útjában helyezkednek el, töröljük át a felületeket a szerrel és tiszta ruhával.
Kábelek, antennák, tápegységek:
Töröljük át őket a szerrel és tiszta ruhával.
Adók és vevők:
Töröljük át a szerrel és tiszta ruhával. A csatlakozók és kapcsolók környékét óvatosan tisztítsuk meg a szerrel enyhén benedvesített fültisztítóval. Vigyázzunk, hogy a résekbe ne szivárogjon be a szer.
Szállítótáskák:
Mivel ezek szövetszerű anyagból készültek, enyhén fújjuk be a szerrel és hagyjuk teljesen megszáradni. Ne rázzuk ki a táskát, mert fertőző részecskék kerülhetnek a levegőbe.
Ezek az információk még a járványhelyzet megoldódása után is hasznosak lehetnek, hiszen a riporteri munka történhet kórházi környezetben, bűnügyi helyszínen, háborús övezetben, ahol a tisztaság és biztonság megtartása akadályokba ütközhet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *