Higiéniai protokollok fejlesztése csíptetős mikrofonnal történő munkához

Higiéniai protokollok fejlesztése csíptetős mikrofonnal történő munkához
Négy ötlet a tisztántartáshoz és kettő a megfelelő távolságtartáshoz
A tárgyak tisztántartása felkapott téma manapság és a személyes védőtávolság kérdése is az marad még egy jó ideig. Sokan használnak csíptetős mikrofont munkájuk során, amely megköveteli az alany megérintését. Amikor újra dolgozni kezdünk majd, hogyan tudjuk ezt az amúgy „kézre álló“ munkát sokkal inkább „kéz nélkülivé“ tenni, hogy az ügyfelek biztonságban és megérdemelt nyugalomban érezhessék magukat?
  1. Gyakori kézmosás, maszk és védőszemüveg használata az alany másfél méteres távolságában. Orvosi gumikesztyű viselése, ha dolgokat adunk át másnak.
  2. A csíptetős mikrofon felhelyezése, beállítása és eltávolítása a megfelelő helyiségben történjen ragasztóanyag segítségével.
  3. Általános szabályként 70%-os izopropil alkoholt – akár folyadékot, akár előre csomagolt szálmentes törlőkendőt –  használjunk a készülékek fertőtlenítéséhez. A meghatározott százalékot ajánlatos betartani, mert a folyadék elpárolgása a fertőzött felületről így több időt vesz igénybe, nagyobb tisztító hatás érhető el, mint a 91%-os, vagy 99%-os alkohollal. Keverjük össze a szert egy olyan spray flakonban, amely finom permetet képes szórni anélkül, hogy eláztatná azt, amire ráfújjuk. A tisztítandó felülettől, valamint a fertőtlenítendő tárgy méretétől és alakjától függően enyhén fújjuk be, vagy kenjük be pamut törlőkendővel. Fehérítőszerek, mint például lizol vagy fertőtlenítő kendő használata nem javasolt semmilyen készülékhez, mert korróziót okozhatnak.
  4. Minden személynek legyen saját fertőtlenített csíptetős mikrofonja és adója zárható tasakban, vagy megfelelően azonosítható tartóban. A munka után fertőtlenítsük le és helyezzük egy tiszta, azonosítóval ellátott tartóba a következő napi felhasználáshoz. Amennyiben a produkció költségvetése lehetővé teszi, jelöljünk ki „fertőtlenítő csapatot“ (egy, vagy több személyt, szükség szerint), aki(k)nek kizárólagos felelőssége a készülékek tisztítása és az alanyon való biztonságos elhelyezése.
Ötletek a távolságtartáshoz
A csíptetős mikrofonokat természetüknél fogva meg kell fognunk a rögzítéskor és beállításkor. Át kell gondolni, hogyan lehet egyszerűbbé és biztonságosabbá tenni ezt a munkafolyamatot:
  1. SM adók használata esetén a New Endian által kifejlesztett LectroRM applikáció segítségével készüléket be lehet állítani távolról anélkül, hogy meg kellene érinteni az alanyt. Mindegyik távvezérlésre alkalmas SM adóval működik, szabályozható vele a hangerő, a frekvencia, az adóteljesítmény, a mélyvágó szűrő, a LED, valamint az alvás és lezárás funkció.
  2. Előfordulhat, hogy teljes mértékben el akarjuk kerülni a csíptetős mikrofon használatát, ami persze kihívást jelenthet az interjúk és a közeli párbeszédek esetében. Viszont a parabola mikrofonok, amelyeket gyakran használnak sportesemények közvetítése alkalmával, lehetővé teszik a biztonságos távolság megtartását, illetve mikrofon botot is alkalmazhatunk a felvételhez. A parabola mikrofonok nyilván korlátozottabb felhasználási lehetőséget biztosítanak a produkciós munka során. Viszont azokban a szituációkban ahol alkalmazhatók, ott a Lectrosonics Digital Hybrid és a legújabb digitális adók párosítása ideális lehet, mivel alacsony a zajuk, széles dinamika tartománnyal és egyenletes frekvencia átvitellel rendelkeznek.
Egy szó az UV fertőtlenítésről
Gyakran merülnek fel kérdések az UV fény fertőtlenítésre való használatával kapcsolatban, de jelenleg sajnos nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat ahhoz, hogy biztonsággal ajánlani lehessen. A Lectrosonics vevőszolgálata jelenleg vizsgálja a lehetőségeket, a tapasztalatokat nyilvánosságra fogják hozni, amint lesz eredmény.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *