DPA-kat kapott a Magyar Állami Népi Együttes

A közelmúltban DPA 4099-esekkel bővült a Magyar Állami Népi Együttes mikrofonparkja. Az új szerzemények nem csupán a megszólalást tekintetében jelentenek komoly előrelépést, de a csíptetős kivitel a zenekar színpadi megjelenésén is sokat javít az állványerdő megszűnésével.

Egyelőre 7 darab DPA 4099 került bevetésre, a hegedűk, brácsák és a nagybőgők kaptak a hangszerspecifikus tartóelemekkel praktikusan felhelyezhető apróságokból, de mint Jendrics Gábortól, az együttes hangmérnökétől megtudtuk, a cimbalom sem maradt ki a jóból. „A zongorához való rögzítővel sikerült a cimbalmon  elhelyezni a mikrofont, ami talán egy kicsit ’buherálásnak’ tűnhet, azonban a megszólalás mindenért kárpótol minket.” – mondta. A zenészek gyakran cserélik hangszereiket az előadás közben – például a 4-húros brácsát 3-húrosra – ilyenkor a mikrofon is átkerül egyikről a másikra. „Jelenleg nem áll annyi mikrofon a rendelkezésünkre, hogy a cserehangszerekre is jusson, de a hegedűk és brácsák esetében az áthelyezés mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, hála a jól megkonstruált rögzítő mechanizmusnak. A fúvósoknál nem ennyire egyszerű a helyzet, a csere még pillanatnyilag nem megoldott.”

A népi zenekar rockbandát megszégyenítő hangerőt kap vissza a monitorokból, ami a táncosok színpadi dübörgését figyelembe véve teljesen indokolt. „A 4099-esekkel tekintélyes hangerőt lehet elérni a gerjedés veszélye nélkül. A kedvező iránykarakterisztika és az érzékenység együttesen azt eredményezi, hogy a mikrofonok EQ használata nélkül is jól kivezérelhetők, az élethű megszólalást nem rontja le a megfelelő hangerő elérése érdekében tett hangszín beavatkozás.” – mesélte Jendrics Gábor.

Az énekes szólisták DPA 4088-as headsetet kapnak, ezek kardioid iránykarakterisztikájuknak köszönhetően szintén kevéssé gerjedékenyek és kiváló dinamikával közvetítik még a leghalkabb énekesek hangját is.

Az együttes eszközkészletében több Beyerdynamic vezeték nélküli rendszer is megtalálható, amelyek a szólisták szabad mozgását teszik lehetővé az előadás folyamán. „A DPA-k kiválóan együttműködnek az URH-s rendszerekkel, ha sikerül megtalálni a kiegészítő antennák megfelelő pozícióját a színpadon, stabil, zavarmentes vétel és lenyűgöző hangminőség érhető el.”

A Magyar Állami Népi Együttes a későbbiekben újabb DPA mikrofonok beszerzését tervezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *