Tovább hódít a d:facto

13929291826913089Egy újabb, az igényes megszólalás iránt elkötelezett zenekar vált a DPA d:facto mikrofon rabjává, a Holdviola.

Zsidei János „Zsono”, aki tucatnyi zenekar mellett népszerű TV-s produkciók hangmérnöke, maga is meglepődött amikor a szakma előzetes hírei után élőben hallotta a d:factót. „Az első reakcióm az volt, hogy kikapcsoltam a kompresszort” – mesélte. „Alig akartam hinni a fülemnek, hogy az énekcsatornán szinte kötelező dinamika processzálás nélkül is mennyire életteli a hangzása.”

Zsono speciális szempontokat is szem előtt tartott, amikor a Holdviola új énekesnőjének, Török Tillának ajánlotta a mikrofont. „A d:facto hangindítása kiváló, rengeteg elsődleges információt hordoz a hang fázisát, dinamikáját illetően. Fantasztikus részletes hangképet nyújt, még az olyan rendkívül kényes hangszerek, mint a hegedű és tilinkó sem igénylik a hangszínezést, a legnagyobb természetességgel szólalnak meg a zenében.”

A Holdviola egy digitális vezeték nélküli rendszerrel, a DPA dedikált adapterével használja a d:facto mikrofonkapszulát, amely decemberben Miskolcon debütált, majd a MOM Művelődési Központban tartott nagysikerű koncerten bizonyította képességeit. „Nem bántuk meg, hogy számos kínálkozó alternatíva közül a d:factót választottuk énekmikrofonnak” – folytatta Zsono. „Remek jel/zaj viszonya mellett a legnagyobb erénye, hogy szinte újrafogalmazza a hangot, mégpedig pont úgy, ahogyan azt kell.”

Török Tilla – Holdviola (Fotó: Szovák Norbert)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *