Mikrofonok működési elv szerint

MIKROFON TÍPUSOK

KONDENZÁTORMIKROFON

beyerdynamic-tg.v96c-mikrofon-4A kondenzátormikrofonokban a hanghullám a vezető anyagból készült membránt rezgésbe hozza, amely feszültségváltozást okoz a kondenzátor fegyverzetei között. Mivel a kondenzátormikrofon fólia membránja különösen könnyű, így a legkisebb hangjelet is érzékelni tudja. Ennek eredményeképp a kondenzátormikrofonokra jellemző a komplexitás, amely elsősorban a magas frekvenciák finom felbontásában jelentkezik, a hangzást pedig nyitottként, elegánsként szokták meghatározni. Manapság a kondenzátormikrofonok kiváló minőségüknek köszönhetően megtalálhatók a legtöbb stúdióban annak ellenére, hogy minden esetben tápfeszültséget igényelnek, amelyet fantomtáp formájában általában a mikrofon előerősítőből, vagy a keverőpultból nyernek.

DINAMIKUS MOZGÓMÁGNESES MIKROFONOK

beyerdynamic-tg.v70d-mikrofon-2Az Eugen Beyer által 1939-ben kifejlesztett M19b dinamikus mikrofon indukciós elven működött, ami által a hanghullámokat elektromágneses feszültségimpulzusokká alakították. A dinamikus mikrofonok előnye a strapabíró felépítésben rejlik, amely ellenállóvá teszi a mechanikai behatásokkal szemben és érzéketlenebb a lépészajok és kézzajok tekintetében is. A dinamikus mikrofonok membránja a kondenzátor és ribbon mikrofonokéval összehasonlítva nehezebb, de a nagy hangnyomást lényegesen kisebb torzítással képesek kezelni és a nemkívánatos környezeti zajokkal szemben is kevésbé érzékenyek. Az eredmény kiemelkedő strapabíróság, alacsony gerjedékenység és erőteljes hangzás. A dinamikus mozgómágneses mikrofonok nem igényelnek tápfeszültséget, leginkább élő alkalmazásokban van helyük, illetve ahol nagy hangnyomásszintre van szükség.

RIBBON MIKROFONOK

beyerdynamic-tg.v90r-mikrofon-4Bár a ribbon (szalagmembrános) mikrofonok technikailag dinamikus modellek, hangkarakterisztikájuk a kondenzátormikrofonokéra emlékeztet, köszönhetően a kivételesen vékony alumínium membránnak. Jellemzőjük a különösen tiszta tranziens átvitel, emellett többnyire melegebb és lágyabb hangjuk van, mint a kondenzátormikrofonoknak. Népszerűségüket természetes, hiteles középtartományuk, valamint lágy magastartományuk alapozta meg. Gyakran alkalmazzák komplex hangzások reprodukálásához, ahol a kondenzátormikrofonok hangzása esetleg túl fényes, vagy analitikus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *