DIGICheck® windows felhasználók számára

Teszt-, mérő- és analizáló eszközök RME interfészekhez

Az RME interfészek nem csupán digitális audió csatlakozófelületként funkcionálnak, hanem egyedülálló szoftveres eszközként is: a DIGICheck hihetetlenül jól használható digitális audió adatfolyamok teszteléséhez, méréséhez és analíziséhez.

Az alábbi információk a DIGICheck által használt technológiát és funkciókat mutatják be. Kérjük figyeljen arra, hogy bár a DIGICheck Windows és Mac OS X alatt is működik, de csak az RME hardvereivel. Ez a hardveren belüli speciális implementációnak köszönhető, amely más hangkártyán nem érhető el. Az RME interfészek az RME saját tervezésű chipjeire épülnek (az FPGA-ban). Emiatt nem találni egyetlen más hangkártyát sem a piacon, amely csatorna állapot kijelzést, 100% pontosságú 24 bites szintjelzőt, CD szubkód olvasást és hardver alapú RMS számítást kínálna.

A DIGICheck legújabb bővítményeiről, a Totalyserről, a Spectral Analyserről és a Vector Scope-ról itt található ismertető.

Technikai háttér: a 32 bites technológia

Úgy tudni, hogy az RME DIGI96 sorozat volt a legelső hangkártya, amely lehetővé tette teljes 32 bites digitális audió adatfolyam felvételét. A szokásos 24 biten kívül P, C, U és V bitek is átvitelre kerültek. Ez annyi mint 28? Így van, az első négy bit a bevezetés. Erre a szinkronjelre azután, hogy sikerült fogadni és dekódolni a jelet nincs többé szükség. A PCUV bitek adatainak használatához ismerni kell a blokk kezdetét. Ennek érdekében a felvevő programba küldött adatfolyam a CBL (channel block start) jelet is tartalmazza a DIGI96 sorozat bemutatása óta.

Az alkalmazott átviteli formátum részletes ismertetése a Track Marker Support oldalon található.

A DIGICheck szoftver

A programot nagyon egyszerű használni, jó a kivitele, hasznos és számos értékes opciót kínál. Részletes online súgót és műszaki adatokat is tartalmaz.

A program az első indítás után keresi a felvevő eszközt (adatforrást), valamint a betűméretet és típust a képernyőn való megjelenítéshez. Mindkettő egy későbbi időpontban is konfigurálható. Kis képernyőn jó olvashatóság biztosítható 8 pontos Ariel fontokkal, de az Ariel 10 ajánlott. Ezeket és az egyéb beállításokat a Windows registry tárolja.

Kezdetben a DIGICheck úgy üzemelt, mint bármely más felvevő program, megnyitott egy vagy több eszközt a felvételhez, de a bejövő adatokat nem írta a merevlemezre. Ezért a DIGICheck csak addig működött, ameddig más felvevő program nem használta a kiválasztott eszközt.

A Hammerfall és Hammerfall DSP óta a DIGICheck az interfész többklienses drivereit használja felvételi és lejátszási (!) adatok eléréséhez. Ez teljes egészében a háttérben történik, párhuzamosan bármely (!) éppen aktív audió szoftverrel.

Minden funkció lehetővé teszi a hozzá tartozó ablak helyzetének és méretének optimalizálását, tárolását. A kivezérlés jelzők konfigurálása az F2 billentyűvel, illetve a menübe lépve végezhető el. A csatorna állapot kinyomtatható, a „képernyővédő kikapcsolása” és a „mindig legfelül” funkció valószínűleg nem szorul magyarázatra.

A DIGICheck funkciói

Kivezérlés jelző

levelEz a funkció rendkívül precíz kijelzést biztosít 24 bites felbontásban. Minden paraméter, mint például a tartomány, a felbontás és a színek teljes egészében és korlátozások nélkül konfigurálható a „Level Meter Setup” menüben. A nagymértékben testre szabható paramétereknek köszönhetően a kivezérlés jelző számos alkalmazáshoz használható:

  • Csúcs kivezérlés mérés
  • RMS kivezérlés mérés
  • Túlvezérlés észlelés
  • Korreláció (fázis) mérés
  • Dinamika és jel/zaj viszony mérés
  • Az RMS és csúcs (hangerő) közötti különbség kijelzése
  • Hosszú távú csúcs észlelés

A csúcs szint (AC+DC) a belső oszlopokban látható. Minden egyes minta felhasználásra kerül a csúcs és RMS szint kiszámításához. Egyetlen minta elegendő a 0 dBFS megállapításához. A túlvezérlés akkor kerül kijelzésre, ha a felhasználó által meghatározott (1-20) számú egymást követő teljes kivezérlésű minta előfordul. A peak hold funkciót szabályozható megtartási idővel (0,2-100 sec.) szintén tartalmazza a program.

Az RMS szint (csak AC) a külső oszlopokban látható. A referencia (0 dBFS) egy szinuszjel teljes kivezérlésen. Így könnyen összehasonlíthatóvá válik az RMS és a csúcs szint szokásos jelek esetében is. Az RMS kijelzése valódi matematikai számításon, a négyzetes középértéken alapul, ezért nagyon pontos szintek láthatók.

Példa: játsszuk le a crest_16.wav fájlt (az RME driver CD-jén, vagy a letöltési oldalon megtalálható) a DIGI96 használatával, kössük a kimenetet a bemenetre (Clock Mode Master) és indítsuk el a Level Metert. Ekkor 0 dBFS értéket fog mutatni, de az RMS érték csak -16,1 dBFS lesz. Minden hagyományos analóg RMS érzékelőkön alapuló mérőeszköz nehézségekbe ütközik, amikor ekkora crest értékkel (csúcs/RMS arány) találkozik és téves értéket mutat -6 dB körül.

A 24-bites rendszernek köszönhetően a kijelző eltünteti az alsó korlátot. Végre a berendezés valódi dinamikája látható! És ez nem vicc: a DIGICheck által jelzett RMS értékek pontosan megegyeznek a 10000 dolláros audió mérőrendszerek által mértekkel! Szabatosabban fogalmazva megegyeznek a súlyozatlan RMS értékkel, ami azt jelenti, hogy az RMS bármiféle speciális szűrő nélkül értendő. Az alacsony szintek jobb olvashatósága érdekében javasolt a lecsengési értéket 10 dB/s-ra állítani (vagy a Bit Statisticot használni).

Sokcsatornás szintjelző

A kétcsatornás kivezérlés jelző mellett egy nyolccsatornás szintjelző is rendelkezésre áll. A Multichannel Level Meter ugyanazokkal a beállítási lehetőségekkel rendelkezik, mint a 2 Channel Level Meter. Kiválasztható, hogy az oszlopok RMS, vagy csúcs értékeket mutassanak.

multi

Globális szintjelző

A DIGICheck Global Level Meter egyidejűleg mutatja az interfész minden elérhető csatornájának szintjét. Ez a funkció főleg az érvényes konfiguráció és bemeneti jelek gyors áttekintésére alkalmas. Azokat a csatornákat, ahol nincs bemeneti jel szürkével jelöli a program.

global

A kivezérlés jelző beállítása

A látható kijelzési tartomány 0 és -160 dBFS között állítható. A mérés magában foglalja a fogadott audió jel felbontásának teljes elérhető tartományát 0,1 dB-es lépésekben ábrázolva. A színváltást a Warning Level határozza meg. 0 dB-re állítva a színváltás csak a legmagasabb csúcsérték esetében valósul meg, amikor túlvezérlést érzékel a program. A túlvezérlést jelző egymást követő teljes kivezérlésű minták száma 1 és 20 között állítható be. Miután a fázisviszony kijelzésének egy bizonyos küszöbérték alatt nincs értelme, a korreláció mérő kikapcsol. A korreláció méréshez használt LED-ek száma széles határok között állítható.

level_set

Csatorna állapot kijelzés, felhasználói bitek száma

Ez a funkció dekódolja és kijelzi az SPDIF jel által tartalmazott csatorna állapotra vonatkozó információkat. Ezen kívül a valódi mintavételi arány ± 100 Hz-es pontossággal kerül mérésre. A nyomtatási funkció lehetővé teszi a csatorna állapot kinyomtatását.

chstat

Ha valaki nem egy hiper-szuper technikus, az is hasznos információkat kaphat ebből a táblázatból. A digitális készülékek közötti inkompatibilitást az Emphasis, vagy aktív másolásvédelem (SCMS mező) magyarázza. Nem szól a CD-játszó? Lehetséges, hogy a lemez csupa karc és Data Invalid üzenet látszik (amely a DA konverterek automatikus némítását eredményezi).

Amikor egy CD-játszót, vagy DAT felvevőt csatlakoztatunk a szubkód részeként (a felhasználói bitek számába kódolva), az a Validity-Bit ablakban látszódik. Az elnevezés Validity-Bit/CD-Subcode-ra, vagy Validity-Bit/DAT-Subcode-ra változik és mutatja a sávok számát, az indexet, valamint az érvényes lejátszási időt.

A DAT szubkódból a Start-ID (nem a sáv száma!) is megjeleníthető, amennyiben van ilyen. Természetesen a szubkódban lévő összes információ dekódolható a DIGI96 sorozat 32-bites üzemmódjának köszönhetően, de ez csupán egy példa. Egy professzionális hard disk felvevő szoftvernek használnia kell ezeket az információkat a markerek automatikus beállításához a sávok elején (minden Start-ID-nél), amikor egy kétórás DAT szalagot másolunk a PC-re.

Bit statisztika és zaj

Ez a funkció az audió bitek állapotát mutatja. Három eset lehetséges: mindig alacsony (0), váltakozó és mindig magas (1). A váltakozó azt jelenti, hogy a bit használatban van, a nulla a használaton kívüli biteket mutatja, ennek állandósulása gyakran hibás AD-konverterre vezethető vissza.

bitstat

A bit statisztika segít a valódi felbontás, vagy az audió jel adathosszúságának meghatározásában például az A/D átalakítók, keverőpultok és effektberendezések kimenetén. Az audió adatot (normál, használatban lévő bit), zöld szín, a többit (állandó 0, használaton kívüli bit) kék jelzi. Állandó 1 (hiba, vagy DC) esetén a szín pirosra vált. A Channel Status normális bit és validity bit állapota zöld, az állandó piros hibára, vagy torzult audió adatra utal.

Magyarázat

Crest érték (Crest value): a csúcs és RMS érték aránya. Az alacsony crest értékkel rendelkező zene hangosabb, mint a magas crest értékkel rendelkező.

dBFS: teljes kivezérlés decibelben. Logaritmikus szint arány a teljes kivezérlésű digitálishoz viszonyítva (7FFFH/8000H).

Súlyozatlan RMS (Unweighted RMS): négyzetes középérték mérés speciális súlyozott szűrő nélkül, egyenes mérés 22 Hz és 22 kHz között.

Mintavételi frekvencia (Sample frequency): az analóg jelből másodpercenként vett minták száma.

Adathosszúság (Word lenght): ugyanaz, mint a bithosszúság. A bitek száma mintánként. 16-bit: 65536 lépés, vagy 96 dB dinamika tartomány.

Posted in RME

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *