A Lectrosonics bemutatta a D Squared digitális vezeték nélküli mikrofonrendszert

A digitális platform páratlan hangminőséget, sokoldalúságot, rackbe szerelhetőséget és alacsony latency értéket nyújt.

A Lectrosonics bejelentette a forradalmi D Squared  digitális vezeték nélküli rendszer megjelenését, amely kiaknázza a Lectrosonics rendkívül sokoldalú, gyorsan beállítható, stúdió hangminőségű és alacsony latency értéket nyújtó 4. generációs digitális architektúráját. A rendszer a DSQD négycsatornás digitális vevőből, a DBu digitális zsebadóból és a DHu digitális kézi mikrofonadóból áll. Jellemzői közé tartozik a 24 bit 48 kHz-es digitális audió, a kétutas IR szinkronizálás, háromszintű titkosítás, valamint 470-608 MHz (470-614 MHz az export változatnál) működési frekvencia. A D Squared rendszer új mércét állított fel a hangminőség, sokoldalúság, alacsony latency érték és kompakt méret tekintetében.

„A D Squared digitális vezeték nélküli mikrofon rendszer a Lectrosonics – és egyben vásárlóink – új korszakának képviselője“ mondta Karl Winkler, a Lectrosonics értékesítési igazgatója. „Értékes vásárlói visszajelzések és mérnökcsapatunk intenzív fejlesztéseinek eredményeképp vált valóra a lehetőség, hogy a D Squared egy új szintre léphetett a vezeték nélküli mikrofonok között működés, kényelem és hangminőség tekintetében. Nyolc csatorna 1 RU méretű rackbe sűrítve minden vezeték nélküli rendszernek becsületére válna. A visszafelé kompatibilitás a digitális hibrid adókkal pedig azt jelenti, hogy minden, az utóbbi 17 évben gyártott Lectrosonics SM, SSM, HM és HH készülék továbbra is használható a DSQD vevővel.“

A DSQD digitális vevő egy négycsatornás, fél rack méretű egység nagyfelbontású színes kijelzővel, analóg vagy Dante® digitális kimenetekkel és a hátlapon elhelyezett BNC antenna csatlakozókkal, valamint „loop-thru“  pufferelt BNC kimenetekkel további vevők számára. A DSQD kompatibilis a legújabb Lectrosonics tisztán digitális adóival, beleértve a DB sorozatot és a DHu-t, a sztereó DCHT-t és a fél rack méretű M2T-t. A DSQD visszafelé is kompatibilis bármely digitális hibrid vezeték nélküli rendszerrel, beleértve az SM sorozatot, LT, HM sorozatot, SSM, HH sorozatot, UM400, UM400a, LM sorozatot és WM-et. Három különböző diversity séma alkalmazható a felhasználás igényétől függően: a kapcsolt (az adatcsomag elején a zökkenőmentes hang érdekében), a Digital Ratio Diversity, valamint a Digital Frequency Diversity. Folyamatosan hangolható követő szűrők biztosítják a kiváló RF működést még nehezített körülmények között is. A DSQD digitális utasító funkcióval is rendelkezik, amennyiben erre alkalmas adóval használják, például a két új DBu és DHu digitális adóval, valamint az LMb, LT és HHa digitális hibrid vezeték nélküli adókkal.

Felhallgató csatlakozót is kapott a DSQD, amellyel csatornánként monitorozhatjuk a hangot. Az Ethernet és USB port lehetővé teszi a vevő Wireless Designer® programhoz való csatlakozását a programozáshoz és monitorozáshoz, a soros porton keresztül pedig adatmegosztás és frekvencia koordináció valósítható meg a vevők között. Az antenna bias a menüben kapcsolható, az előlapon lévő LED-ek mutatják az állapotot. A DSQD mellé rack beépítő készlet jár, amellyel két készüléket (így már 8 csatorna) szerelhetünk 1RU helyre.

A DBu zsebadó és DHu kézi mikrofon adó speciálisan kifejlesztett, nagy hatásfokú digitális áramköröket tartalmaz a két AA elemmel elérhető hosszabb üzemidő érdekében, az RF teljesítmény pedig két fokozatban (25 mW, 50 mW) kapcsolható. A teljes egészében digitális architektúra AES 256-CTR titkosítást tesz lehetővé a magas szintű biztonságot igénylő alkalmazásokban. Az előerősítő kiváló minőségű összetevői stúdió-szintű hangzást, széles bemeneti gain tartományt és DSP által szabályozott analóg limitert biztosítanak. A bemeneti gain 45 dB-es sávban 1 dB-es lépésekben állítható, így pontosan a jel nagyságához igazítható, ezzel maximális dinamika és kedvező jel/zaj viszony érhető el. Az adón lévő USB port a jövőben érkező, további funkciókat lehetővé tevő firmware frissítéshez használható. A kétutas infravörös portok a gyors beállításra, valamint a titkosítási kulcs és egyéb adatok készülékek közötti megosztására szolgálnak.

A DBu zsebadó SMA csatlakozású levehető antennával rendelkezik és szabványos Lectrosonics TA5 servo-bias bemenetet kapott a csíptetős és dinamikus mikrofonok széles választékához, illetve vonalszintű hangforrásokhoz. A készüléken erős, acélhuzalból kialakított övcsipesz található, de kompatibilis a külön megvásárolható tömör övcsipesszel is. Az adó tetején lévő többfunkciós kapcsoló konfigurálható ki/bekapcsolóként, némítóként, utasítóként, vagy bypassként. A DBu készülékháza gépi megmunkálású tömör alumíniumból készült, rendkívül kemény nikkel felülettel a tartósság érdekében.

A DHu kézi mikrofon adó kompatibilis a Lectrosonics HHC kardioid kondenzátor kapszulával, de egyéb kapszulák széles választékával is használható, amelyek szabványos menetátmérővel és menetemelkedéssel rendelkeznek (például Shure, Line6, Audix). A készülékház külsején lévő programozható gomb lehet nyomásra működő, némító, bekapcsoló, vagy bypass. A DHu készülékháza alumínium öntvényből van kialakítva, kívül strapabíró porfestett bevonatot kapott.

A rendszer műszaki adatai:

Audió frekvencia átvitel: 20 Hz-20 kHz +/-1 dB, 108 dB-es dinamikával és 0,05% torzítással 1 kHz-nél, -10 dBFS. A latency érték 1,4 ms az adó bemenete és analóg kimenete között digitális adót használva és <2,9 ms bármelyik digitális hibrid vezeték nélküli adóval.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *