Totalyser analizáló eszköz

Áttekintés

A Totaliser all-in-one analizáló eszköz több ezer dollárt ér, de minden RME kártya tulajdonos ingyen megkapja. A Totaliser egyesíti a legfontosabb audió mérőeszközöket egyetlen képernyőn belül: 30 sávos 192 kHz-es széleskörűen konfigurálható analizátort, a világ első goniométerét (sztereó vektorszkóp), amely a csöves oszcilloszkóp tipikus utánhúzását mutatja, valamint csúcs/RMS szintjelzőt.

A spektrum analizátor és a goniométer a 3.0-ás verzió óta része a Windowson futó DIGICheck programnak. A DIGICheck egyszerűen használható és részletes angol nyelvű online súgóval rendelkezik.

Az analizátor

Ez az egyedülálló professzionális 30 sávos analizátor fejlett DSP rutint használ natív szoftverkódként – mindezt szenzációsan alacsony processzorterhelés mellett.

Csaknem minden manapság elterjedt PC-alapú megoldással ellentétben itt nincs FFT (Fast Fourier Transform). Ez a módszer ugyanis nem kínál használható lehetőséget a hang vizuális megjelenítésére. Az FFT esetében a sávok állandó frekvencia felosztással rendelkeznek, melynek eredményeként a magas tartományban sok, az alacsonyban pedig sokkal kevesebb sávot kapunk. Néhány gyártó keresett megoldást erre a problémára, de ennek ellenére a szinuszhullám nem mutat szimmetrikus képet és a sávok elkülönítése sem megfelelő.

Az RME spektrum analizátora valódi sáváteresztő szűrő számítást végez, ahogy minden professzionális készüléknél (hardver) szokás. A szűrők közötti sávelosztás nem lineáris, hanem az emberi hallást alapul véve van beosztva. A nagymértékben optimalizált analizátor szoftver lehetővé teszi 30 sávos, 50 dB tartományú, sávonként 100 LED-et tartalmazó szűrők futtatását anélkül, hogy a számítógép teljesítmény határait feszegetné. Egy 600 MHz-es Pentium gépen a processzor terhelése 15% körül mozog, beleértve az elkerülhetetlen grafikus terhelést is. (Frissítés: ugyanez P4 2,4 GHz esetében kevesebb mint 2%!)

ana_s

A teljes egészében digitális működésnek köszönhetően a spektrum analizátor az analóg készülékkel korábban nem elérhető szolgáltatásokkal rendelkezik. Ezek közé tartozik a szabadon állítható felfutási és lefutási idő, a kijelző számos módon konfigurálható, különféle szűrők és speciális megjelenítési módok érhetők el. A modern processzorok nagy számítási pontosságnak eredményeképpen az analizátor precízen mutatja a szinteket még -140 dBFS értéknél is.

ana_set

A használattal kapcsolatos megjegyzések

A spektrum analizátor legfontosabb alkalmazási területe a zenében és beszédben található frekvenciák és szintek vizuális megjelenítése. Az látszik, amit hallani lehet. Az analizátor még az emberi hallásküszöb közelében lévő frekvenciákat és szinteket is megmutatja. A vizuális megjelenítés a hallás fejlesztésében is segítséget nyújt és megóv a súlyos tévedésektől a master keverése során. Az átlagos stúdió monitorok nem teszik hallhatóvá a 100 Hz alatti frekvenciákat. Csak rá kell nézni az analizátorra és máris látható, hogy mi történik a mélyben.

A képernyő leolvasása kezdők számára nem egyszerű feladat, mivel rengeteg információt tartalmaz. De egy kis gyakorlás után bebizonyosodik, hogy ez az eszköz értékes segítség a mindennapi munkához.

A Totalyser online súgójában rengeteg további megjegyzés található a zenei analízis, speciális megjelenítési módok, hang mérés, speciális alkalmazások és zaj jelek témakörében.

A goniométer

Annak érdekében, hogy a jobb és bal csatorna szint- és fázisbeli különbségeit láthatóvá tegyük, az oszcilloszkópok széleskörű használata terjedt el. A jobb csatornát az X bemenetre, a balt az Y bemenetre kellett küldeni, a csövet 45°-ban elfordítani és kész is volt a goniométer. Ezzel a megjelenítéssel gyakran találkozhattunk főleg broadcast stúdiókban, de utómunka és mastering területen is. A célkészülékek nagyon drágák voltak, és végül a ’80-as évek közepén a korreláció mérők – melyek előállítása jóval kevesebbe került – kiszorították őket. Számottevően kevesebb információt nyújtottak, de a fázisproblémákat minden esetben könnyen meg lehetett állapítani segítségükkel.

Mostanában újra gyakrabban találkozhatunk goniométerekkel úgynevezett vektorszkóp formában, sok szoftver alkalmazásban ingyenesen elérhető verzióban. De ezek minősége – finoman fogalmazva – nem kielégítő. Még a drága „professzionális” mérő alkalmazásokban lévőknek is kevés közük van az eredetihez. A gyakorlat azt mutatja, hogy mindegyik programnak egészen rossz a leolvashatósága és a szemléletesség terén sem teljesít jól. A kifinomult algoritmusok optimalizálásával és felhasználásával az RME sikeresen megalkotta a Goniometer natív szoftvert, amely nem csupán a processzort terheli nagyon kis mértékben, de a fent említett klónok vizuális megjelenítését is jelentős mértékben felülmúlja.

A felhasználó számára a legszembetűnőbb különbség a gyors és közvetlen reagálás, valamint a kijelzésre kerülő információk sokasága. A pixelek láncolata helyett az RME goniométere folyamatos (analóg) vonalaktól a valódi tömött pamutgombolyagig mindent képes ábrázolni.

gonio_sEzen túlmenően nem csupán az oszcilloszkóp csövek tipikus utánhúzása került implementálásra, amely a könnyebb leolvashatóság szempontjából fontos, de variálhatóvá is tették, amely csak a számítógépes alkalmazásban vált lehetővé. A fényes pixelek (vagyis az érvényben lévők) és a sötétebb pixelek (vagyis a korábbiak) utánhúzási ideje külön szabályozható.

A Goniometer kicsi, közepes, vagy nagy méretben egyaránt megjeleníthető a képernyőn.

Csak az RME-hez hasonló professzionális kivitelezésnek van igazán értelme. Bárki számára hamar egyértelművé válik, hogy a kétdimenziós ábrázolás a korreláció mérővel összevetve sokkal több érdekes részletet képes megjeleníteni, és rövid használat után a szintmérő és az egyharmad oktávos spektrum analizátor hasznos és ésszerű kiegészítőjévé válik.

gonio_setA fázis, szint és az AGC (Automatic Gain Control) kijelzésével kapcsolatos további megjegyzések a Totalyser részletes online súgójában találhatók. Ugyanott a Totalyser és DIGICheck egyéb funkcióira – mint például a Correlation Meter, Level Meter – vonatkozó információk is elérhetők.

Minden együtt – a Totalyserben

A totalyser üzemmódban az analizátor, goniométer, korreláció méter és szintjelző egyidejűleg megjeleníthető, így minden szükséges információ rendelkezésre áll egyetlen képernyőn. Akárcsak az egyenkénti megjelenítéskor, három különböző ablakméret közül lehet választani: kicsi közepe és nagy.

total_s

Posted in RME

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *