A Lectrosonics bemutatta az SPDR hordozható sztereó digitális felvevőt

A Lectrosonics büszkén mutatta be a méltán elismert PDR micro digitális felvevő új, sztereó változatát, az SPDR-t (Stereo Portable Digital Recorder). Az SPDR egy professzionális minőségű kétcsatornás készülék, amelyet elsősorban ENG (Electronic News Gathering) területen, film és videó produkciókban, backup felvevőként, vagy személyes használati területen való alkalmazásra szánt a gyártó. Az új SPDR-t a Lectrosonics számos vásárlói visszajelzés alapján fejlesztette ki, akik egy kicsi, könnyű, kétcsatornás és több további szolgáltatást nyújtó eszközt igényeltek.

Az SPDR a felvételeket Micro SDHC memóriakártyára készíti Broadcast Wave formátumban (.WAV iXML metaadatokkal), 24 bit 48 kHz vagy 96 kHz felbontással. A készülék analóg vonalszintű és AES digitális forrásból, illetve szabványos Lectrosonics 5-pólusú bekötésű vezetékes csíptetős mikrofonokról tud jelet fogadni „servo bias“ bemenetein. Az SPDR time kód kezelésére is képes ipari szabványú 5-pólusú Lemo csatlakozón keresztül, nagyon pontos, hőmérséklet-kompenzált (TCXO) órajel kristállyal rendelkezik.

Az SPDR-t a virtuális valóság területén történő hangrögzítéshez, vagy külső filmfelvételeknél a hangmérnöki táskában lévő tartalék felvevőként való használatra tervezték. A micro felvevő alkalmas extrém sportolók estében teljes sztereó hangfelvételre, autóban történő jeleneteknél, illetve olyan esetekben, amikor a vezeték nélküli megoldás nem praktikus. Amennyiben egy kis keverővel és SRC vevővel együtt használják, az SPDR mint könnyű riporter felszerelés funkcionál teljes redundanciával – és mindez belefér egy apró deréktáskába. Annak érdekében, hogy a memóriakártyák széles körével kompatibilis legyen és eközben megőrizze megbízhatóságát, az SPDR komoly buffer áramkörrel rendelkezik.

„A vásárlóink szinte extázisba estek, amikor először bemutattuk a PDR hordozható digitális felvevőt és számos visszajelzést kaptunk arra vonatkozóan, hogy milyen további szolgáltatások lennének ideálisak egy kis felvevő esetében. Az új SPDR bemutatása ezeknek az igényeknek az eredménye“ mondta Karl Winkler a Lectrosonics kereskedelmi igazgatója. „A felhasználók leginkább nagyon pontos time kódot, sztereó felvételi lehetőséget és választható külső vagy belső tápellátást igényeltek a különféle alkalmazásokhoz. Izgatottan várjuk, hogy mi mindenre fogják kreatívan használni az SPDR-t.“

A mobiltelefonnal aktiválható, hanggal történő távvezérlés egyszerű indítást és leállítást tesz lehetővé a PDRRemote (másik cég által fejlesztett alkalmazás iPhone-ra és Androidra) használatával. Az SPDR-nek a belső elemeket lekapcsoló külső tápcsatlakozója is van, amellyel egész napos felvétel válik lehetővé pl. a hangmérnöki táskában lévő akkumulátorról, de a külső táp megszűnésével azonnal visszakapcsolódik a belső elem. Egy 32 GB-os memóriakártya csaknem 30 órás felvételi időt biztosít 48 kHz-es mintavételi frekvencia esetében. Kiváló minőségű fejhallgató kimenet is rendelkezésre áll visszahallgatáshoz és monitorozáshoz.

Az SPDR masszív alumínium készülékháza egyszerű hozzáférést enged a micro SDHC memóriakártyához (akár 32 GB), a két AA elemhez és a külső táp csatlakozójához. Alkáli AA elemekkel akár 13 óra üzemidő érhető el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *